Geschiedenis

Begin 2013 werd Handbalclub Heist-op-den-Berg opgericht door Wim Vos en Gerrit Vertommen. Het doel was om handbal, na jaren afwezigheid, te herintroduceren in Heist-op-den-Berg, met de focus op jeugdspelers. De thuisbasis van HC Heist is De Sporthal in Heist o/d Berg, die tezelfdertijd in gebruik werd genomen . 

In 2014 werden de eerste bouwstenen voor een bestuur uitgezet en eind 2015 werd de club in een definitieve structuur gegoten, zijnde een onafhankelijke vzw. 

Ondertussen is HC Heist gegroeid tot een gezonde sportclub met een 50-tal actieve jeugdspelers die kunnen spelen in 6 gemengde leeftijdscategorieën: jongens en meisjes jonger dan 8 jaar (JM8), 10 jaar (JM10), 12 jaar (JM12), 14 jaar (JM14), 16 jaar (JM16) en een jongensploeg jonger dan 18 jaar (J18).  Van deze 6 jeugdploegen zitten er 5 in de officiële competitie van de regio Antwerpen/Vlaams-Brabant. 

In haar jonge bestaan heeft HC Heist-op-den-Berg vzw ook een aantal grote handbalevenementen weten aan te trekken (nationale bekerfinale 2014, regionale selectietornooien, jeugdeindrondes, de eerste rolstoelhandbal initiatie ooit in België in samenwerking met To-Walk-Again, Kids Day van de Vlaamse Handbal Vereniging …). 

Vanaf september 2015 zijn we, naast de jeugdwerking, ook van start gegaan met een fithandbalprogramma voor volwassen niet-handballers. Dit met als doel de algemene conditie te verbeteren en volwassenen laten kennismaken met de sport.  Ondertussen zijn er een 20-tal volwassenen die wekelijks komen meetrainen en regelmatig meedoen met een vriendschappelijk tornooi. 

In het seizoen 2019-2020 werd voor de eerste keer een heren- en damesploeg afgevaardigd in de regiocompetitie.  Een jaar later werd in beide seniorenreeksen een tweede ploeg ingeschreven.