Geschiedenis

Begin 2013 werd Handbalclub Heist-op-den-Berg opgericht door Wim Vos en Gerrit Vertommen. Het doel was om handbal, na jaren afwezigheid, te herintroduceren in Heist-op-den-Berg, met de focus op jeugdspelers. De thuisbasis van HC Heist is De Sporthal in Heist o/d Berg, die tezelfdertijd in gebruik werd genomen . 

In 2014 werden de eerste bouwstenen voor een bestuur uitgezet en eind 2015 werd de club in een definitieve structuur gegoten, zijnde een onafhankelijke vzw. 

Vanaf september 2015 zijn we, naast de jeugdwerking, ook van start gegaan met een fithandbalprogramma voor volwassen niet-handballers. Dit met als doel de algemene conditie te verbeteren en volwassenen laten kennismaken met de sport.  Ondertussen zijn er een 20-tal volwassenen die wekelijks komen meetrainen en regelmatig meedoen met een vriendschappelijk tornooi. 

In haar jonge bestaan heeft HC Heist-op-den-Berg vzw ook een aantal grote handbalevenementen weten aan te trekken, zoals de nationale bekerfinale 2014, regionale selectietornooien, jeugdeindrondes, Vlaamse kidsdays, de eerste rolstoelhandbal initiatie ooit in België in samenwerking met To-Walk-Again, Kids Day van de Vlaamse Handbal Vereniging …

In het seizoen 2019-2020 werd voor de eerste keer een heren- en damesploeg afgevaardigd in de regiocompetitie.  Een jaar later werd in beide seniorenreeksen een tweede ploeg ingeschreven. Beide seizoenen werden echter vroegtijdig afgebroken door de Coronapandemie.

In 2021-2022 mochten zowel de dames als de herenploeg aantreden in de (Vlaamse) ligareeksen. Erg leerrijk, maar wel een harde leerschool want beide ploegen sloten het eerste volledige seizoen af aan de staart van het klassement.

Seizoen 2022-2023 werd hoopvol gestart met enkele overwinningen van de herenploeg.

Ondertussen is HC Heist gegroeid tot een gezonde sportclub met meer dan 100 actieve spelers die kunnen spelen in 6 gemengde jeugdteams:  jongens en meisjes jonger dan 8 jaar (JM8), 10 jaar (JM10), 12 jaar (JM12) met 2 teams, 14 jaar (JM14) en 16 jaar (JM16). Of in een meisjesploeg jonger dan 17 jaar (M17), een jongensploeg jonger dan 18 jaar (J18), een damesploeg (liga) en 2 herenploegen (regio en liga3).